Eenzaamheid wordt vaak gezien als een probleem dat vooral singles treft. Maar wat als je midden in een relatie zit en je toch eenzaam voelt? Dit gevoel kan bijzonder verwarrend zijn, want je bent niet ‘alleen’. Toch blijkt uit onderzoek dat eenzaamheid in een relatie een veelvoorkomend probleem is. En het kan heel pijnlijk zijn en lastig om mee om te gaan. Hoe kan eenzaamheid in een relatie ontstaan? En wat kan je er aan doen? We leggen het hier allemaal uit!
Samen maar toch alleen: Wat is Eenzaamheid in een Relatie?
Eenzaamheid is het gevoel van gebrek aan betekenisvolle verbindingen met anderen. Psycholoog John Cacioppo heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar eenzaamheid. Volgens hem ontstaat het gevoel wanneer we niet de gewenste emotionele en sociale nabijheid van een ander ervaren. Dit gevoel kan zelfs ontstaan als er wel fysieke nabijheid is.
Het paradoxale aan eenzaamheid in een relatie is dat er wel een partner is en dus sprake is van fysieke nabijheid. Maar de verbinding ontbreekt of voelt oppervlakkig. In “The Lonely Society?” (2010) beschrijft Dr. Clare Jenkins hoe het moderne leven, met een hoge werkdruk en een versnelde levensstijl, kan bijdragen aan emotionele afstand in relaties. Mensen leven soms naast elkaar in plaats van met elkaar, wat leidt tot isolatie.
Oorzaken van Eenzaamheid in een Relatie
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan gevoelens van eenzaamheid binnen relaties:
- Gebrek aan Open Communicatie
Een van de belangrijkste redenen voor eenzaamheid is een gebrek aan communicatie. Volgens de “Attachment Theory” van psycholoog John Bowlby zijn mensen van nature gericht op emotionele hechting. Maar veel koppels hebben moeite om zich echt aan elkaar te hechten, omdat dat kwetsbaar voelt. Ze delen niet hun diepere gedachten, angsten, en verlangens met elkaar. De hechting is daardoor zwak of wordt niet goed onderhouden en er ontstaat een kloof tussen partners. - Veranderende Prioriteiten
Levensgebeurtenissen zoals carrièreswitches, kinderen of een verhuizing kunnen prioriteiten in een relatie veranderen. Wat ooit een diepe en verbonden relatie was, kan onbedoeld verwateren, doordat beide partners zich richten op andere doelen en andere prioriteiten stellen.
Socioloog Robert Weiss heeft hier onderzoek naar gedaan en beschrijft in “Loneliness: The Experience of Emotional and Social Isolation” (1973) hoe relaties soms minder betekenisvol worden wanneer partners verschillende paden inslaan. - Onopgeloste Conflicten
Conflicten die niet worden opgelost of onder het tapijt worden geveegd, kunnen leiden tot innerlijke afstand. Volgens relatietherapeut Sue Johnson, bekend van het boek “Houd me vast“, is een veilige en emotionele verbinding essentieel voor een gezonde relatie. Maar als partners conflicten vermijden of emoties onderdrukken, kan de relatie koud en afstandelijk worden. - Routine en Gebrek aan Intimiteit
Een andere oorzaak van eenzaamheid kan zijn dat relaties vastlopen in routines, wat leidt tot een vermindering van intimiteit. Naarmate de jaren voorbijgaan, kunnen koppels de neiging hebben om minder fysiek en emotioneel intiem te zijn, wat bijdraagt aan een gevoel van afzondering.
Herken jij signalen van Eenzaamheid in een Relatie?
Herken jij de volgende signalen? Dan kan eenzaamheid in jouw relatie een rol spelen:
- Je voelt je niet gesteund of begrepen.
- Je hebt het gevoel dat jullie alleen nog maar praktische zaken bespreken (wie haalt de kinderen, wie doet de boodschappen).
- Je voelt dat je emoties niet kunt delen.
- Je bent zonder jouw partner een leuker iemand dan met jouw partner
- Je verlangt naar een diepere band, maar weet niet hoe je die kunt creëren.
In veel gevallen ontstaan deze gevoelens niet van de ene op de andere dag, maar sluipen ze geleidelijk in de relatie. De emotionele nabijheid neemt af, de eenzaamheid neemt toe en zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Wat Kun Je Doen aan Eenzaamheid in je Relatie?
Eenzaamheid in een relatie is iets waar je goed en effectief aan kunt werken. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:
- Open communicatie
Begin het gesprek met je partner. Vertel hoe jij je voelt zonder beschuldigend te zijn. Vraag ook aan je partner hoe die zich voelt en luister daarnaar zonder oordeel. Dit kan lastig zijn, zeker als jullie niet gewend zijn om over emoties te praten, maar openheid is de sleutel tot verbinding. - Verlangens uitspreken
Geef aan wat jij nodig hebt, spreek uit waar je naar verlangt, wat je verwacht of wat je mist. En vraag dat ook aan je partner. En onthoud goed: achter elk verwijt zit een verlangen. Probeer niet in de verwijten te blijven hangen, maar ga op zoek naar het verlangen er achter. - Kwaliteitstijd
Het klinkt misschien cliché, maar het plannen van gezamenlijke tijd kan wonderen doen. Doe iets samen waar jullie beiden van genieten en probeer regelmatig te investeren in elkaars gezelschap. - Hulp bij relatieproblemen
Soms is de situatie te complex om zelf op te lossen. Het inschakelen van een relatietherapeut kan helpen om elkaar weer echt te zien. Onderliggende problemen komen op tafel en worden constructief aangepakt. Dat geeft een duurzaam resultaat. - Intimiteit
Fysieke en emotionele intimiteit zijn belangrijk voor een gezonde relatie. Probeer elkaar vaker te knuffelen, geef complimenten, zeg iets liefs, houd elkaars hand vast en zoek emotionele verbinding in dagelijkse gesprekken.
Hoe VRIJ-dag Kan Helpen
Elke relatie kan groeien en bloeien met de juiste aandacht en inzet. In de Academie van VRIJ-dag bieden wij relatietherapie aan voor koppels die hun relatie willen verdiepen en herstellen. In een veilige en ondersteunende omgeving werken we aan het herstel van emotionele verbinding en het verbeteren van communicatie. Patronen worden zichtbaar en jullie ontdekken nieuwe manieren om elkaar écht te zien en weer een liefdevolle en diepe verbinding met elkaar aan te gaan.
Jullie worden begeleid door José, klinisch psycholoog met ruime ervaring in het begeleiden van koppels. We gaan samen aan de slag om de fundamenten van jullie relatie te versterken. Zo helpen we jullie om van eenzaamheid naar echte verbinding te gaan. De eerste stap is erkennen dat er een probleem is; de volgende stap is actie ondernemen om samen weer geluk te vinden. Want ware liefde is altijd binnen handbereik als je bereid bent om er samen aan te werken!
VRIJ-dag Academie voor Ware Liefde biedt jullie de kans om in een veilige, ontspannen omgeving te werken aan jullie relatie. Het is een investering die zich ruim terugbetaalt in meer liefde, plezier, begrip en verbinding. Wacht niet tot problemen zich opstapelen, maar geef je relatie nu de boost die het verdient.
Zin om samen een stap vooruit te zetten? Neem contact op voor een gratis kennismaking.
Of plan HIER gelijk jouw vrijblijvende kennismaking!